Onderzoek mangaanverwijdering leidt tot wetenschappelijke publicaties
vrijdag, 9 juni 2017

In het kader van de promotie van Jantinus Bruins zijn wederom artikelen verschenen in wetenschappelijke tijdschriften. Zijn onderzoek is gericht op de processen en mechanismen die betrokken zijn bij de start van de mangaanverwijdering uit grondwater. Door de inzichten uit dit onderzoek is het voor waterbedrijven mogelijk maatregelen te nemen om het filterrijpingsproces en de mangaanverwijdering te optimaliseren.

Samenvatting artikel in Desalination and Water Treatment Vol 72 (2017) 22-29

Samenvatting artikel in Water Science & Technology: Water Supply Vol 17.3 (2017) 842-850

Indien u belangstelling heeft voor het volledige artikel kun u contact opnemen met Jantinus Bruins via email J.Bruins@wln.nl

In Nederland, België en andere Europese landen, vindt mangaanverwijdering uit grondwater plaats door een zuivering bestaande uit een beluchting en een (zand)filter. Wanneer een nieuw filter in gebruik wordt genomen moet hierin eerst een filterrijpingsproces plaatsvinden om de mangaanverwijdering op te starten. Voor een efficiënte grondwaterzuivering is het wenselijk dat de tijd die nodig is voor de filterrijping zo kort mogelijk is. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar mangaanverwijdering, zijn de belangrijkste mechanismen vooral bij de start van het filterrijpingsproces nog steeds niet volledig duidelijk.

Uit het promotieonderzoek van Jantinus Bruins kan worden geconcludeerd dat de mangaanoxide, verantwoordelijk voor een effectieve mangaanverwijdering, Birnessite is (en niet Hausmannite, zoals algemeen wordt aangenomen). Verder bleek dat het bij de start van het filterrijpingsproces gevormde Birnessite van biologische oorsprong is.

De verkregen kennis maakt het mogelijk de vaak lange tijd die nodig is voor de filterrijping te verkorten. Dit kan onder meer door condities te creëren die optimaal zijn voor de groei van mangaan oxiderende bacteriën. De frequentie en intensiteit van filterspoelingen kan bijvoorbeeld worden beperkt. Ook is vastgesteld dat de filterrijpingstijd volledig geëlimineerd kan worden door gebruik van ‘vers’ (Birnessite houdend) mangaanoxide.

De resultaten van het promotieonderzoek van Jantinus Bruins maken het dus mogelijk een innovatief mangaanverwijderingsproces te ontwikkelen, waarbij het filterrijpingsproces verkort kan worden of zelfs volledig geëlimineerd.