Schoon en veilig drinkwater voor de scheepvaart
Gegarandeerd goed drinkwater is van groot belang voor de scheepvaart, zeker wanneer je lang onderweg bent.
Daarom biedt Groningen Seaports schepen die de Eemshaven en de haven van Delfzijl aandoen een unieke drinkwaterservice. WLN borgt de kwaliteit van het water met periodieke controles. Hierdoor kan Groningen Seaports invulling geven aan hun ambitie: een duurzame ontzorging van de scheepvaart.
WLN ontzorgt ons op het vlak van het drinkwater waardoor wij de scheepvaart kunnen ontzorgen en invulling kunnen geven aan onze duurzame ambities.
Groningen Seaports profileert zich als een duurzame haven. Ze willen onderscheidend zijn. Dat doen ze onder meer door schepen die aanmeren in Delfzijl of de Eemshaven Gronings drinkwater te leveren. Dat is een stuk duurzamer dan wanneer schepen hun drinkwater aan boord zelf moeten zuiveren. De service slaat aan. “We willen de scheepvaart ontzorgen. Daarbij zijn er coasters en binnenvaartschepen die voor onze haven kiezen vanwege het drinkwater”, vertelt Herbert Colmer, projectleider bij Groningen Seaports.
Omdat Groningen Seaports het water aanbiedt, hebben ze een wettelijke zorgplicht. “Door de inspectie worden we op dezelfde manier beoordeeld als een drinkwaterbedrijf. We moeten aan hele specifieke eisen voldoen. Vandaar dat we ook gekozen hebben voor WLN. Zij hebben op dit vlak een schat aan ervaring en zijn onafhankelijk”, aldus Colmer.
De relatie tussen Groningen Seaports en WLN is historisch gegroeid. Van oudsher deed WLN al bacteriologische bemonsteringen van het drinkwater. “We kregen destijds keurig de rapporten met alle meetgegevens maar moesten ze zelf interpreteren en actie ondernemen. Hoeveel we ook vanuit de scheepvaart van water weten: drinkwaterkwaliteit is toch een ander vak. En waarom zou die kennis binnen je organisatie willen halen wanneer je ook echte specialisten kunt betrekken?” Sinds 2016 is daarom de afspraak gemaakt dat WLN Groningen Seaports volledig ontzorgt op het vlak van de drinkwatervoorziening aan de scheepvaart. “En zo voelt het ook”, zegt Colmer tevreden. “Komt bij dat ze ons ook nog eens adequaat hebben geadviseerd over hoe te voldoen aan alle regels die de inspectie stelt.”
Periodieke controle tappunten in haven
Per watertap monitoren we de waterkwaliteit
Om de kwaliteit te garanderen controleert WLN periodiek alle tappunten in de havens. Hetzelfde doen ze met de drukverhogingsinstallaties die strategisch in de haven zijn geplaatst. WLN interpreteert de resultaten, lost eventuele problemen op en heeft zo nodig contact met onderhoudspartijen. Ook bouwen ze een geschiedenis op zodat we (WLN en Groningen Seaports) per watertap de kwaliteit goed kunnen monitoren. Dat is van groot belang. “We merken dat reders steeds vaker vooraf drinkwatergegevens in willen zien. Dankzij de periodieke metingen en interpretaties kunnen we de scheepvaart nu meteen goed van dienst zijn.”
Op de kades zelf is eigenlijk niet zo veel te zien van de tappunten. Ze zitten verstopt onder afdekplaten. “Als een schip water wil bunkeren, melden ze dat bij ons Nautisch Service Centrum. Wij zorgen dan zelf voor de aansluiting van het schip op het tappunt. Daarbij gebruiken ze hun eigen slang. Wij garanderen daarbij dankzij WLN de kwaliteit van het water tot en met de tap. Kortgezegd: WLN ontzorgt ons op het vlak van het drinkwater waardoor wij de scheepvaart kunnen ontzorgen en invulling kunnen geven aan onze duurzame ambities.”