PCR methodes: snel zekerheid over fecale verontreiniging

Na een calamiteit in het drinkwaterleidingnet snel zekerheid hebben over de afwezigheid van fecale indicatorbacteriën in het drinkwater biedt grote voordelen voor de consumentenveiligheid. WLN heeft aan de start gestaan van de ontwikkeling en wettelijke acceptatie van de RT-PCR methode om drinkwater op E. coli te onderzoeken. Samenwerking tussen de Nederlandse en Vlaamse drinkwaterlaboratoria heeft nu ook geleid tot de wettelijke erkenning van de RT-PCR methode voor intestinale enterococcen. Hiermee is de zekerheid over de afwezigheid van beide fecale indicatorbacteriën er nu al binnen vier uur.

Wettelijke erkenning voor snelle opsporing E. coli èn enterococcen
Al sinds 2018 staat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toe dat de door WLN ontwikkelde RT-PCR voor E. coli toegepast wordt als alternatieve methode voor de kwaliteitsbeoordeling van (drink)watermonsters. Vanaf 29 april 2024 is dit nu ook voor de RT-PCR methode voor intestinale enterococcen het geval. De wettelijke erkenning van deze wereldwijd unieke snelle RT-PCR methodes biedt grote voordelen voor de drinkwatersector.

Kroon op langdurig onderzoeksproject
De wettelijke erkenning is de kroon op een langdurig onderzoeksproject om snel één bacterie per honderd milliliter te kunnen aantonen. Als eerste ter wereld hebben we in Nederland PCR methodes ontwikkeld waarmee fecale indicatoren (E. coli en intestinale enterococcen) binnen vier uur kunnen worden aangetoond in drinkwater. Dit is een aanzienlijke tijdswinst ten opzichte van de tot nu gebruikte kweektechnieken waarbij dit 24 tot 48 uur vergt.

Vergroting consumentenveiligheid
Deze tijdswinst komt de consumentenveiligheid ten goede. Na reparatie van een buisbreuk of lekkage is het soms nodig dat het water direct wordt geleverd, zonder dat al duidelijk is of er ziekteverwekkende bacteriën in het water terecht zijn gekomen. Het drinkwaterbedrijf geeft dan een preventief kookadvies af, maar sommige klanten volgen dit advies niet op. Het is dus belangrijk om een incidentele fecale verontreiniging snel te identificeren.

Nu ook de RT-PCR methode voor intestinale enterococcen wettelijk is erkend, kan de complete controle op fecale indicatorbacteriën aanzienlijk sneller worden uitgevoerd.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het toepassen van de RT-PCR methodes voor E. coli en intestinale enterococcen in uw situatie?
Neem contact op met Rik de Vries.
050 402 21 21