Samen waken over de kwaliteit van zwembadwater
De Bonte Wever in Assen is niet zomaar een zwembad. Het is een evenementencomplex met een hotel, en een hele serie baden: van een recreatiebad tot een wedstrijdbad.
Martin Eising is Hoofd Zwembad bij De Bonte Wever, zeg maar de eindbaas voor alles wat met de verschillende baden te maken heeft. Al jaren werkt hij, en ‘zijn’ zwembad, samen met WLN. Samen zorgen ze dat het zwemwater veilig en schoon is.
Om zeker te zijn dat het zwemwater voldoet aan alle wettelijke normen, voert WLN maandelijks controles uit, net als bij veel andere zwembaden in Groningen, Drenthe en Friesland. Zo draagt WLN eraan bij dat het zwemwater voor alle bezoekers op orde is.
Wij kennen hen, zij kennen ons
“Heel veel mensen denken: je vult een badje en klaar is Kees. Hoe moeilijk kan het zijn? Ze hebben geen idee wat er allemaal bij komt kijken om een zwembad niet alleen warm en aangenaam te houden, maar ook schoon en gezond”, vertelt Martin. “Een zwembad kan niet zonder machinekamer. Zeker in zo’n groot complex als De Bonte Wever heb je tal van filters, pompen en andere installaties nodig. Daar, in die machinekamer, ben ik begonnen, voordat ik Hoofd Zwembad werd. Alles moet optimaal met elkaar samenwerken. Daarin zit en zat ook de grootste lol en uitdaging.”
Ieder bad heeft eigen condities wat betreft de temperatuur van het water. Zo moet een wedstrijdbad altijd tussen de 27 en 28 graden Celcius zitten. Het recreatiebad is met 31 -32 graden een stuk warmer. Weer andere baden zitten nog wat hoger, op 33 graden. “Die temperatuur hangt direct samen met het gebruik en het type bezoeker. Warmer water is comfortabeler, maar maakt ook loom. Daarom is het wedstrijdbad een stuk koeler dan de rest.”
Alles moet optimaal met elkaar samenwerken. Daarin zit en zat ook de grootste lol en uitdaging.
Als zwembad ben je in principe vrij in het bepalen van de temperatuur. Dat is bij andere parameters wel anders. Zo moeten alle zwembaden aan wettelijke kwaliteitsnormen voldoen. Daarbij maakt het niet uit of het een wedstrijd- of recreatiebad is. Tenminste twee keer per dag dien je controles uit te voeren. Bij de Bonte Wever doen we dat zelfs drie keer. Dan checken we het chloorgehalte, de concentratie vrij chloor en gebonden chloor, de zuurgraad maar ook de temperatuur, de waterhardheid en het doorzicht, ofwel de helderheid.
Dat de Bonte Wever de controles vaker uitvoert dan wettelijk verplicht is een bewuste keus. “Ons zwembad kent een enorme dynamiek. Als ons hotel vol zit, merk je dat direct en is het in het zwembad meteen ook een heel stuk drukker. Daarom is het goed regelmatig een vinger aan de pols te houden. Je kunt dan makkelijker sturen. Door naast ’s ochtends en ’s middags ook ’s avonds een controle uit te voeren, krijg je bovendien een beter beeld. Het is misschien wat duurder, maar mocht er iets misgaan, dan kun je ook veel sneller op zoek naar een oplossing.”
Naast de eigen controles, zijn er ook onafhankelijke checks, die het zwembad sinds jaar en dag uit laat voeren door WLN. “Ze komen eens per maand onaangekondigd langs en voeren dan in principe dezelfde controles uit als wij. Als professioneel lab kunnen zij natuurlijk veel meer. Zo kijken zij ook naar het ureumgehalte, het koloniegetal en het kaliumpermanganaatverbruik. Ook checken ze twee keer per jaar op legionella. Alle uitslagen worden natuurlijk met ons gecommuniceerd en gaan ook naar de provincie die wettelijk toeziet op de kwaliteit van het zwembadwater.”
'Rijdend lab'
Wij kennen hen, zij kennen ons. Ze kennen de regio. De lijnen zijn kort. Dat werkt snel en prettig.
De keus voor WLN is voor de Bonte Wever heel logisch. “We zijn eens met een ander lab in zee gegaan, maar toen bleek al snel dat het gras lang niet altijd groener is bij de buren. Kwam bij dat ze ook een stuk verder weg zaten. WLN zit nagenoeg om de hoek. Wij kennen hen, zij kennen ons. Ze kennen de regio. De lijnen zijn kort. Dat werkt snel en prettig. Komt nog eens bij dat je het om de kosten niet hoeft te laten. De prijsverschillen per lab zijn minimaal. Daarbij is het ook fijn dat je naast de wettelijke controles een partij achter de hand hebt met wie je makkelijk kunt overleggen. Stel ik zou wat nader willen uitzoeken of uitsluiten, dan kan dat gewoon en komen ze een keer extra langs. Ook hebben we recent samen een cursus georganiseerd voor medewerkers van diverse Drentse zwembaden.”
De controles die De Bonte Wever zelf en WLN uitvoert, zijn als gezegd wettelijk bepaald. De huidige normen worden per 1 januari 2024 verder aangescherpt. Zo geldt voor alle binnenbaden, ongeacht hun omvang, straks een norm van 0,5 – 1,5 mg/l wat betreft het vrij chloorgehalte. Gebonden chloor gaat van 1,0 naar 0,6 mg/l. “Die aanscherping geschiedt vanuit milieuoogpunt en gezondheid. Een goede ontwikkeling dus. Daarbij geldt: hoe minder chloor, hoe beter, natuurlijk zonder de desinfectie daarmee in gevaar te brengen”, vertelt Martin.
Voor sommige zwembaden betekent het wel dat er investeringen gedaan moeten worden. Eising: “Nieuwe zwembaden zullen daar weinig last van hebben. Die zijn vaak al voorzien van de nieuwste filtertechnieken, zoals filtratie met glasparels. Wij werken in Assen nog met traditionele filter. Die doen hun werk nog uitstekend, maar vanwege de aanstaande nieuwe regels hebben we al wel geïnvesteerd in de inbouw van een UV filter. Die houdt het percentage gebonden chloor laag, waardoor we zonder problemen aan de nieuwe wetgeving kunnen voldoen.”
Ondertussen kijkt Martin Eising ook met belangstelling naar duurzame innovaties die nog een stuk verder gaan dan de relatief nieuwe glasparelfiltratie. “Er lopen experimenten met chloorvrije zwembaden waar ook de TU Delft bij betrokken is. Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan, maar met het oog op milieu en gezondheid is dat natuurlijk wel de toekomst, voor ons als zwembad, maar vast ook voor WLN.”