Zwemmen in gegarandeerd goed zwemwater

120.000 bezoekers per jaar trekt Aqualaren het subtropisch zwembad van Zuidlaren. Al die bezoekers moeten natuurlijk veilig kunnen zwemmen.

Aqualaren
Zwemwateronderzoek

Om zeker te zijn dat het zwemwater voldoet aan alle wettelijke normen, voert WLN maandelijks controles uit, net als bij veel andere zwembaden in Groningen, Drenthe, Overijssel en Friesland. Zo draagt WLN eraan bij dat het zwemwater voor alle bezoekers op orde is.

De nieuwe zwemwaterwet verplicht om op nog meer parameters zekerheid te geven. WLN helpt ons op weg en denkt mee over de consequenties.

”Gewoon goed”, zo vat Roelof Rutgers het werk van WLN samen. Rutgers is manager bij de Stichting Zwembaden gemeente Tynaarlo en tevens bestuurslid van SamZwem: de Samenwerkende Zwembaden Drenthe. Al jaren controleert WLN de kwaliteit van het zwemwater in ‘zijn’ zwembaden: twintig in totaal, waarvan drie in de gemeente Tynaarlo: Aqualaren in Zuidlaren, openluchtbad De Leemdobben in Vries en Openluchtbad Lemferdinge in Paterswolde. De seizoensbaden uitgezonderd worden er eens per maand monsters genomen. Daarnaast doet WLN halfjaarlijks een legionella-check.

Vier keer per dag controleert het zwembad het water zelf. “Wij meten alleen beperkt: vrij chloor, gebonden chloor en de zuurgraad. WLN hanteert bij hun controles veel meer parameters. Maandelijks nemen ze uit elk bad en monster. In hun ‘rijdend lab’ meten ze ter plekke alle parameters met een beperkte houdbaarheid. Mocht dan blijken dat er iets buiten de norm valt, dan ondernemen we direct actie. Eigenlijk weten we altijd wel wat ons te doen staat en is de oplossing snel daar. Binnen twee dagen krijgen we vervolgens alle meetresultaten op de mail. Wanneer er actie nodig is, horen we dat heel snel. De resultaten gaan ook naar de provincie die officieel toezichthouder is.”

'Rijdend lab'

In een ‘rijdend lab’ meten we ter plekke alle parameters met een beperkte houdbaarheid.

Betrokkenheid gaat verder dan wettelijke plicht

WLN was al ‘binnen’ op het moment dat het aantal spelers op de markt nog beperkt was, vertelt Rutgers. “De markt offreert scherp en het is allang niet meer vanzelfsprekend dat je als zwembad voor je wettelijke controles naar een drinkwaterlab gaat. Toch zijn we heel bewust met WLN verder gegaan. De ervaringen zijn goed en de contacten van dien aard dat we eigenlijk niet anders willen. Ze staan altijd open voor vragen, mochten we er zelf niet uitkomen. Ze ontzorgen ons helemaal.”

Rutgers spreekt van een amicale verhouding: “Het is prettig werken met WLN. Het lab is nabij en hun kennis van zwemwater is groot. Ze leveren gewoon kwaliteit. En ik weet dat ook mijn andere Drentse collega’s er zo over denken. We zijn allemaal erg tevreden over WLN.” Daarbij gaat de betrokkenheid van WLN inmiddels verder dan alleen de wettelijke plicht. De nieuwe zwemwaterwet is aanstaande. “De nieuwe wet verplicht om op nog meer parameters zekerheid te geven. WLN helpt ons op weg en denkt mee over de consequenties.”

Meer weten over zwemwateronderzoek?
Neem contact op met Team Klant.
050 – 402 2159