Water van hoge kwaliteit

Bier bestaat voor meer dan 90% uit water. Dat water moet van goede kwaliteit zijn, zowel voor het brouwproces als met het oog op de volksgezondheid.

Heineken

Daarom controleert Heineken het water van al haar brouwerijen met extra aandacht. WLN draagt bij aan deze controles en denkt mee. Dit zorgt ervoor dat Heineken zeker is van de waterkwaliteit van al haar productielocaties: van Ghana tot de Bahama’s en van Papoea-Nieuw-Guinea tot Suriname.

Ze denken proactief met ons mee. En het contact is goed: heel collegiaal, gemoedelijk en professioneel.

Heineken NV is een wereldspeler. Internationaal voert het bedrijf tussen de 300 en 400 brands met Heineken als vlaggenschip. “Al dat bier wordt geproduceerd in zeker 190 brouwerijen. Die zitten werkelijk overal. Sommige zijn groot, sommige klein. Juist die diversiteit is een kenmerk van Heineken”, vertelt Eric Welten, Manager Global Quality Assurance Laboratories bij Heineken Supply Chain te Zoeterwoude. “Wel zijn de kwaliteitsnormen overal hetzelfde, zowel wat betreft de ingrediënten als het eindproduct. Integriteit staat voorop.”

Voor de controles van het (brouw)water, was Heineken pakweg tien jaar geleden expliciet op zoek naar een schoonwater laboratorium. “We wilden ieder risico voorkomen.” Eigenlijk was na de eerste ontmoeting de keus al snel gemaakt. “We hebben een rondje door het lab gelopen. Dat zat allemaal meer dan goed. Het zijn deskundige en gedreven mensen.”

Na de kennismaking stuurde Heineken een aantal samples, als proof of the pudding. “Toen dat ook goed zat, zijn we snel met ze in zee gegaan. Daar hebben we nog geen moment spijt van gehad. WLN heeft de expertise en de lijnen zijn kort. Bijkomend voordeel is dat WLN de ISO 17025 standaard hanteert, net als wij zelf in ons lab. Daardoor weten we zeker dat de getallen kloppen. Dat klinkt misschien vreemd – cijfers zijn cijfers – maar wanneer je niet dezelfde standaard hanteert, kan dat voor onduidelijkheid zorgen. Met ISO 17025 spreken we dezelfde taal.”

Expert op het gebied van water

Elke brouwerij stuurt eens in de twee jaar watersamples naar Zoeterwoude. Het gaat om het ruwe water en het brouwwater dat reeds door de brouwerij in kwestie gezuiverd is. Al die samples gaan met een koerier naar WLN. In het lab ondergaan ze diverse integriteit gerelateerde tests. WLN test op WHO-normen, Europese drinkwaternormen en de normen van Heineken zelf. “Sinds kort bouwt WLN voor ons ook de historie op. Zo kunnen we met de expertise van WLN goed zicht houden op een constante kwaliteit.”

Maar kan Heineken dit soort complexe analyses niet zelf doen, in het eigen lab? Uiteraard doen we zelf ook diverse controles maar WLN is een expert op het gebied van water. Het is goed dat een externe, onafhankelijke partij naar de kwaliteit van ons water kijkt. We laten dat graag aan hun over. Als er afwijkingen zijn, hoe klein ook, koppelen ze het direct terug. Ook kijken ze naar de toekomst. Ze denken proactief met ons mee. En het contact is goed: heel collegiaal, gemoedelijk en professioneel.”

Op de website van Heineken leest u hoe belangrijk waterkwaliteitsbewaking is voor Heineken.

Meer weten over wateronderzoek?
Neem contact op met Jeroen van Nuil.
06-224 64 248