Implementatie E.coli aantonen met RT-PCR wint BTO Implementatieprijs

De BTO Implementatieprijs van KWR is gewonnen door het team van het project waarbinnen een nieuwe, door WLN ontwikkelde, moleculair-biologische techniek (RT-PCR) is geïmplementeerd bij alle Nederlandse drinkwaterlaboratoria en het Belgische laboratorium van De Watergroep. Het projectteam bestaat naast, Gerhard Wubbels van WLN, uit: Liesbeth Vissers (Aqualab Zuid), Louise Vanysacker (De Watergroep), Aleksandra Knezev (HWL), Adrie Atsma (Vitens) en Leo Heijnen (KWR). De implementatie was mogelijk door intensieve samenwerking tussen de KWR-onderzoekers en specialisten van de drinkwaterlaboratoria.

E.coli aantonen in vier uur
E.coli aantonen in drinkwater in ongeveer vier uur in plaats van de zestien uur van de standaard kweekmethode. Met de door WLN ontwikkelde moleculair-biologische techniek RT-PCR kan dat. De kortere analysetijd zorgt ervoor dat bij calamiteiten als leidingbreuk of leidingreparatie snel inzicht wordt verkregen in de betrouwbaarheid van het drinkwater. Daarmee worden gezondheidsrisico’s voor de consument beperkt. Leidingen kunnen weer snel in bedrijf worden genomen, wat productieverlies vermindert. Binnen een KWR BTO project is RT-PCR voor E.coli geïmplementeerd bij alle Nederlandse drinkwaterlaboratoria en het Belgische laboratorium van De Watergroep en gevalideerd volgens de geldende ISO-norm. Sinds 23 april 2018 is het gebruik van de methode wettelijk geaccepteerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Uniek en veelbelovend
Geen andere methode kan E.coli in drinkwater aantonen met dezelfde snelheid en gevoeligheid als RT-PCR. Het RIVM heeft de methode ingebracht in de European Microbiology Expert Group (EMEG-group: Europese Commissie) en wordt daar gezien als veelbelovend.

Uit het juryrapport
De kracht van de winnaar zit in de bedrijfstak brede implementatie, en is – mogen we wel zeggen – een mijlpaal in de geschiedenis van de drinkwatervoorziening. De DNA-gereedschapskist is ontsloten voor de drinkwatersector. Met gebruikmaking van RT-PCR kunnen we vele malen sneller de aanwezigheid van E.coli in drinkwater aantonen, waardoor de waterbedrijven overlast voor de klant kunnen minimaliseren en eventuele zorgen over besmettingen snel kunnen wegnemen. Om de methode gevalideerd en wettelijk geaccepteerd te krijgen is door alle drinkwaterlabs, inclusief dat van De Watergroep, zeer constructief samengewerkt en afgestemd met RIVM. Met deze technieken kunnen we in de toekomst naar verwachting real-time de microbiologische veiligheid van ons drinkwater bewaken.

Het hele juryrapport kunt u hier nalezen.

Meer weten over de mogelijkheden van RT-PCR in drink- en proceswater?
Neem contact op met Gerhard Wubbels.
06-204 12 578