Kwaliteitscontrole drinkwater: ‘corona proof’

Door het coronavirus werken we massaal vanuit huis. Desondanks stroomt ons drinkwater nog altijd gewoon uit de kraan. Het lijkt er dus op alsof er niets aan de hand is. Maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteitscontrole?

Kwaliteitscontrole niet meer bij klanten thuis
Normaal controleert WLN het drinkwater van bron tot tap, dus ook bij de mensen thuis (aan het tappunt). Maar hoe doen we dit nu met alle coronamaatregelen? Momenteel nemen we wegens deze maatregelen geen watermonsters bij de mensen thuis. Door de ontheffing van het wettelijke meetprogramma hoeft dit officieel ook even niet meer.

Albert Suurd, teamleider monsterneming bij WLN: “Het water ‘af pompstation’ kunnen we nog steeds blijven meten en controleren, net als het water in de distributiepompstations. Maar het water in het leidingnet, bij de afnemers in het distributiegebied (‘aan het tappunt’) niet meer. Toch willen we een vinger aan de pols houden. De kwaliteit staat immers altijd voorop!”

Inventieve oplossing
We hebben daarom in kaart gebracht wie bij Waterbedrijf Groningen, WMD Drinkwater en WLN allemaal bevoegd zijn om watermonsters te nemen en waar ze wonen. Naast de vaste watercontroleurs van WLN zijn er namelijk ook diverse monteurs van de drinkwaterbedrijven bevoegd om watermonsters te nemen. We hebben deze monteurs gevraagd om zolang als het duurt wekelijks een monster te nemen en langs te brengen bij WLN voor bacteriologisch onderzoek, en dat werkt goed. Onze eigen medewerkers zijn bevoegd voor het nemen van monsters voor het hele pakket aan parameters dat onderzocht moet worden en zij nemen meer watermonsters. Albert: “Op deze manier nemen we toch nog zo’n 50 monsters per week en houden we de kwaliteit van het drinkwater alsnog goed in de gaten. En wel grappig: er zijn dus monteurs van Waterbedrijf Groningen die in Drenthe wonen en zo de WMD helpen bij de controle van hun drinkwater en andersom.”

Oplossing is bron van inspiratie
We hebben onze tijdelijke oplossing gedeeld binnen de sector en ook de overige drinkwaterlaboratoria gaan deze werkwijze nu doorvoeren. Samen met elkaar en voor elkaar blijven we er dus voor zorgen dat er 24/7 drinkwater van onberispelijke kwaliteit uit de kraan blijft komen.