NEN-norm in de maak voor snelle detectiemethode E.coli in drinkwater

Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) gaat zich buigen over een nieuwe norm voor versnelde detectie van Escherichia coli (E. coli) in drinkwater. Daarbij geldt de reversed transcriptase-PCR (RT-PCR) methode, waarvoor WLN de basis legde, als uitgangspunt.

Gezondheidskundig en economisch voordeel
Het ontwikkelen van een NEN-norm met behulp van RT-PCR kan de detectie van E. coli aanzienlijk versnellen. Met deze methode zijn de resultaten al na 4 à 5 uur bekend. Drinkwaterbedrijven hebben baat bij een snellere uitslag, omdat de levering van drinkwater eerder dan nu kan worden hervat als blijkt dat het water veilig is voor consumptie. Ook wordt het risico op ziekte verlaagd. Een nieuwe NEN-norm met de snelle methode levert daarom zowel een gezondheidskundig als economisch voordeel op, stelt het instituut.

Alternatief wettelijke kweekmethode
De basis voor de RT-PCR methode werd vijftien jaar geleden gelegd door WLN en is sindsdien in samenwerking met andere waterlaboratoria verder ontwikkeld. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft begin dit jaar toestemming gegeven om de RT-PCR methode voor E.coli als alternatief te gebruiken voor de wettelijke kweekmethode. Ze stelde wel een voorwaarde, namelijk dat indien de bacterie werd aangetoond door de RT-PCR-methode, de uitkomst bevestigd moet worden met de wettelijk voorgeschreven kweekmethode.

Lees het volledige bericht op H2O-online.

Meer informatie is te vinden op:
NEN.nl
Waterforum