Verplichte meting trichlooramine binnenzwembaden

Met de invoering van de nieuwe zwemwaterregeling wordt het verplicht om de lucht in binnenzwembaden te onderzoeken op trichlooramine; de stof die verantwoordelijk is voor rode ogen bij het zwemmen. WLN ontwikkelde voor dit onderzoek een analysemethode. De zwembaden Aqualaren en Molenduinbad werken mee aan de validatie van deze methode.

Verplichte luchtanalyse zwembaden
Met de invoering van de nieuwe regelgeving zwemwater – naar verwachting op 1 januari 2022 – moet een overdekte zweminrichting eens per jaar in elke afzonderlijke zwemzaal een luchtanalyse laten uitvoeren. Harry Forsten, van de afdeling fysische chemie van WLN, is al enige tijd bezig om deze analyse operationeel te krijgen.

Speciale absorptiefilters
Voor de analyse van lucht heeft WLN luchtbemonsteringsapparatuur aangeschaft. Met deze apparatuur kan gedurende een bepaalde in te stellen tijd een bekende hoeveelheid lucht over een absorbens worden geleid. Er wordt gebruik gemaakt van twee absorptie filters: een voorfilter om mono- en dichlooramine af te vangen en een absorbens voor de absorptie van trichlooramine; dit is de chlooramine die gemeten moet worden. De absorptiefilters worden door ons in eigen beheer gemaakt.

Trichlooramine
Trichlooramine is verantwoordelijk voor de specifieke chloorlucht bij zwembaden en voor irritatie aan slijmvliezen (bijvoorbeeld rode ogen bij het zwemmen). Het is een van de desinfectie bijproducten (DBP’s) die bij het chloreren van water kunnen ontstaan. Hoe meer ‘vuil’ (organisch materiaal) er in het (zwem)water zit, hoe groter de kans op de vorming van DBP’s.

Validatie methode en COVID-19
Door de sluiting van de zwembaden in verband met COVID-19 was het de afgelopen tijd lastig om in de praktijk meetgegevens te verzamelen. Deze gegevens zijn nodig voor de validatie van de analysemethode. Recent zijn er een aantal overdekte zweminrichtingen beperkt open gegaan voor zwemlessen. We hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt en het zwembad Aqualaren in Zuidlaren bereid gevonden om onze luchtbemonsteringsapparatuur daar op te stellen. Binnenkort starten we ook met testen bij het Molenduinbad in Norg.

Meer weten over de nieuwe wetgeving voor zwembaden?

Meer weten over de meting van trichlooramine in de lucht in binnenzwembaden?
Neem contact op met Team Klant.
050 – 402 2159