Wereldwaterdag 22 maart 2023 – VEI missie Jantinus Bruins

In het kader van Wereldwaterdag (dit is een themadag van de Verenigde Naties waarbij aandacht wordt gevraagd voor schoon en voldoende water wereldwijd) belichten wij de Short term Expert VEI missie in Malawi van Jantinus Bruins, werkzaam bij WLN als innovatie technoloog.

Onze collega Jantinus Bruins is drie weken op Short term Expert missie bij het VEI-Water WorX project bij Central Region WaterBoard in Malawi. CRWB is een klein bedrijf dat verantwoordelijk is voor de watervoorziening in de centrale regio van Malawi.

Het waterbedrijf bevoorraadt de hele stad Kasungu (6988 aansluitingen). Een groot deel hiervan wordt aangevoerd via de oppervlaktewaterkering. Maar elk jaar tijdens het regenseizoen maakt een vreemde geur het water onacceptabel voor de klanten van CRWB.

Jantinus helpt het waterbedrijf bij het vinden van de oorzaken en mogelijke oplossingen voor de waterkwaliteitsproblemen (vreemd stinkend water tot meer algemene smaak- en kleurproblemen) die het bedrijf ervaart. De jarenlange ervaring die Jantinus heeft opgedaan bij Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater komt hier goed van pas en wordt ingezet om het CRWB te helpen.

Jantinus heeft gedurende deze missie een aantal locaties bezocht en er zijn op deze locaties watermonsters genomen. Op vrijdag 19 maart werd Kasungu bezocht om daar de problemen met het stinkende water verder te onderzoeken en de monsters van de andere verzamelde locaties te analyseren.

Het water is o.a. getest om te bepalen of een gebrek aan zuurstof de vreemde geur kan veroorzaken. Uit de testen blijkt dat het zuurstofgehalte inderdaad erg laag is. En Jantinus raadt aan om te onderzoeken of een beluchter, zoals wordt gebruikt bij “De Punt” van Waterbedrijf Groningen, een oplossing is om dit probleem te verminderen.

Ook is er een training gegeven waarbij deze processen worden uitgelegd aan de mensen in het veld.

WLN VEI Malawi

Het helpt hen enorm om te begrijpen waar de problemen vandaan komen, dit zal een goede stap zijn om eenvoudige waterbehandelingsstappen te introduceren om de waterkwaliteit in alle productie-installaties bij CRWB te verbeteren.