Waterkwaliteit geeft zekerheid en vertrouwen

De aardappel is een veelzijdig product. En dan gaat het over aanzienlijk meer dan de gekookte of gebakken variant.

Avebe
WLN watertechnologie waterlaboratorium

Zo zit het zetmeel en eiwit van de aardappel in vele voedingsmiddelen: van pudding en mayonaise tot vleesvervangers. Sinds jaar en dag is Avebe een wereldspeler op het vlak van aardappelzetmeel, -eiwit en derivaten daarvan. Water is voor Avebe een noodzaak. Zonder water geen aardappel en ook geen zetmeel, eiwit en derivaten. Dat water moet natuurlijk van goede kwaliteit zijn. Daar zorgt WLN voor, samen met Avebe en North Water.

Als je een vraag hebt, krijg je eigenlijk direct antwoord. Dat is prettig, want snelheid is zeker binnen ons productieproces essentieel.

In het Groningse Ter Apelkanaal staat één van de drie Nederlandse productielocaties van Avebe. WLN is er een vaste gast: iedere maand zijn ze er wel te vinden. Dat is niet zo vreemd want water speelt, naast de aardappel, een hoofdrol binnen Avebe: van wassen en verdunnen tot het inzetten van chemische reacties. Zo veelzijdig als het water wordt gebruikt, zo divers is het werk dat WLN uitvoert: van legionellapreventie en drinkwateranalyses tot advies over het geroemde Water Safety Plan van Avebe.

Avebe hanteert strenge normen als het om de productie gaat. “Voedselveiligheid en de veiligheid van onze werknemers staat voorop,” vertellen Derk Boerma en John Scholte. Een goede controle op de kwaliteit van al het water, maar ook op legionella, is essentieel. “WLN helpt ons daarbij. Ze zijn gecertificeerd en geaccrediteerd. Over de volle breedte hebben ze kennis van zaken. De regels rond voedselveiligheid zijn voor hen gesneden koek. En ze weten precies wanneer wetgeving wordt aangepast. Ze zijn echt ‘drs. Water’. Dat is prettig samenwerken.”

Jarenlang maakte Avebe het proceswater zelf. Het werd onttrokken aan grondwater. Sinds een aantal jaren is dat verleden tijd. “We willen duurzaam en verantwoord ondernemen. Daarom komt ons water nu uit een waterfabriek van North Water op ons terrein. Geen grondwater meer maar oppervlaktewater. Maar de kwaliteitscriteria zijn hetzelfde. “Ons water moet van drinkwaterkwaliteit zijn. WLN ziet daarop toe”.

Water Safety Plan

Dat WLN meer doet dan alleen meten en analyseren, illustreert de betrokkenheid bij het Water Safety Plan.

Risico-inventarisaties en risicomanagement

Dat WLN meer doet dan alleen meten en analyseren, illustreert de betrokkenheid bij het Water Safety Plan. “Risico-inventarisaties en risicomanagement” zijn in de voedselwereld erg belangrijk. Afgelopen jaar hebben we in dat licht ons waterproces onder de loep genomen. Dat moet ook wel. Onze ingrediënten worden wereldwijd in tal van voedingsmiddelen gebruikt en deze klanten worden – terecht – kritischer.

WLN heeft hierover meegedacht. Ons Water Safety Plan is het resultaat. En we merken dat het werkt. Het geeft onze internationale klanten vertrouwen, zeker wanneer we onze risicomatrix laten zien. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit was enthousiast, net zoals Lloyds, die de voedselveiligheidscertificaten afgeeft. We zijn een voorloper. Dat succes is mede te danken aan WLN.”

Wat opvalt aan de samenwerking zijn de korte lijnen en de behulpzaamheid. “Als je een vraag hebt, krijg je eigenlijk direct antwoord. Dat is prettig, want snelheid is zeker binnen ons productieproces essentieel. Als er wat mis is, heeft dat immers direct consequenties. WLN neemt ons daarbij echt mee in hun expertise. En als wij graag een extra monster willen is dat nooit een probleem. Wat betreft de kwaliteit van ons water: eigenlijk ontzorgen ze ons gewoon volledig.”

Op de website van North Water leest u meer over de proceswaterzuivering van Avebe.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Technologie & Advies.
050 - 402 2121