WLN als waterdetective: speuren naar de bron van vervuiling

Veel bedrijven zijn afhankelijk van water in hun productieproces. Denk aan de (petro)chemische industrie, de metaalindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de agrobusiness en de energiesector.

North Water

North Water levert dergelijke bedrijven industriewater, geheel volgens de gewenste specificaties: maatwerk en kwaliteit staan voorop. WLN treedt regelmatig op als partner van North Water, zoals bijvoorbeeld bij Kisuma: een producent van magnesiumhoudende producten met klanten van over de hele wereld.

Dankzij het ‘detectivewerk’ van WLN kwamen we terecht bij de bron van de vervuiling.

Het is een zeldzaamheid, maar stel je wordt als bedrijf geconfronteerd met een waterprobleem waardoor de productie onder druk komt te staan. Dan is het van groot belang dat het probleem snel wordt opgelost. Ook is het essentieel dat de oorzaak wordt opgespoord, zodat vergelijkbare problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Kisuma Chemicals uit Veendam kreeg hier mee te maken. Gelukkig kon het probleem binnen acht uur verholpen worden, mede dankzij de inzet van WLN.

“Het ging om een ultrafiltratieprobleem”, vertellen de Manager Operations en een Senior procestechnicus van North Water. “De verstopping was zo heftig dat we het systeem meerdere malen chemisch hebben moeten reinigen, met blijvende schade aan de membranen. Een kostbare aangelegenheid dus. Zeker ook omdat Kisuma zonder (demi)water niet kan functioneren.”

WLN als logische partner

Op alle locaties van North Water bemonstert en analyseert WLN. Als er afwijkingen zijn, komt er een technoloog van WLN om de hoek.

Volledige ontzorging

De hardnekkigheid van de vervuiling maakte het extra belangrijk om de bron snel op te sporen. “Die zat niet bij Kisuma zelf. En ook niet in onze waterfabriek. Daardoor bleef er maar een mogelijkheid over: het kanaal.” Het bleek te gaan om een stof die absoluut niet in het oppervlaktewater thuishoort, waarschijnlijk het gevolg van een illegale lozing van Polyurethaan (PUR). “Dankzij het ‘detectivewerk’ van WLN kwamen we uiteindelijk terecht bij de rioolwaterzuivering in de gemeente Veendam. De bron was dus het riool.”

North Water werkt ook los van de case Kisuma veelvuldig samen met WLN. “Op alle locaties van North Water bemonstert en analyseert WLN. Als er afwijkingen zijn komt er een technoloog van WLN om de hoek. Ook verzorgen ze het onderhoud van de meest kritische analyseapparatuur. Dat is echt specialistenwerk. Daar worden we volledig ontzorgd.” Daarnaast treedt WLN van tijd tot tijd ook op als adviseur. “Recent dachten ze nog mee over een nieuwe zuivering bij onze Kisuma waterfabriek. Vroeger gingen de afvalstromen naar het riool. Straks gaan ze schoon terug naar het oppervlaktewater.”

“Prettig aan WLN is dat ze veel verschillende disciplines in huis hebben”, stelt de Manager Operations van North Water. “Als je ze een opdracht geeft, komt het eigenlijk altijd goed. Voordeel is natuurlijk ook dat we allemaal van de ‘familie water’ zijn. WLN voelt als collega’s. Wel dagen we WLN graag uit – en andersom. Het mooie is dat je elkaar daarmee eigenlijk versterkt. Dat lerende effect is een pluspunt.”

Meer informatie over de case Kisuma is te lezen op de website van North Water.

Meer weten over dit project?
Neem contact op met Technologie & Advies.
050 - 402 2121