Koosjer en halal zuiveren

Standaard hulpvlokmiddelen om (industrie)water te zuiveren zijn er genoeg. Maar wat als een bedrijf daarmee niet uit de voeten kan, omdat die niet koosjer en halal zijn? Dan verzin je een maatwerkoplossing. Dat was precies wat watertechnoloog Reinder de Valk van WLN met zijn collega’s deed.

Oppervlaktewaterzuivering North Water
Jarenlang haalde AVEBE, een internationale coöperatie die producten vervaardigt op basis van aardappelzetmeel en aardappeleiwit, zelf water uit de Groningse grond. Ze gebruikten dat als proceswater, bijvoorbeeld voor de productie van ingrediënten die voedsel smaakvoller of langer houdbaar maken. Tot het bedrijf met 1350 medewerkers concludeerde dat het onttrekken van grondwater niet langer paste in het plaatje van duurzaam en verantwoord ondernemen. Het was aanleiding om in 2009 over te stappen naar gezuiverd oppervlaktewater, geleverd door North Water. Dat bouwde daarvoor een speciale waterzuiveringsinstallatie op het AVEBE-terrein in Ter Apelkanaal. Sindsdien zijn de mensen van WLN, als vaste partner van North Water, daar regelmatig te vinden. Omdat AVEBE onder andere voor de voedselindustrie werkt, moet het water dat ze gebruiken namelijk van drinkwaterkwaliteit zijn. WLN ziet daarop toe.

Probleem met bezinken vlokken
“Het proceswater wordt bereid uit oppervlaktewater, afkomstig uit het Stadskanaal”, verklaart watertechnoloog Reinder de Valk, namens WLN betrokken bij het project. Om het te zuiveren voegt men na het voorzeven een vlokmiddel toe. Dat zorgt ervoor dat organisch en zwevend stof in het water uitvlokt en in zogenaamde separatoren wordt afgevangen.” Dat ging goed tot de kwaliteit van het oppervlaktewater veranderde en de vraag van AVEBE naar water toenam. Toen bleek dat de vlokken minder goed bezonken. Terwijl dat wel een vereiste is voor de nageschakelde zuiveringsonderdelen.

Koosjer en halal hulpvlokmiddel
Als je de bezinking wilt verbeteren, kun je daar verschillende hulpvlokmiddelen voor gebruiken. Eén probleem: geen van die middelen is koosjer of halal. En laat dat nu net één van de eisen van AVEBE zijn. De producten van het bedrijf voor de levensmiddelenindustrie hebben daar namelijk een certificaat voor. “Ik wist dat AVEBE zelf óók een hulpvlokmiddel op basis van zetmeel produceert”, vertelt De Valk. Waarom gebruiken we dat niet, dacht ik. Dat vonden ze een geweldig idee.”
Zo simpel als het in eerste instantie klonk, was het in de praktijk echter niet. Het hulpvlokmiddel van AVEBE bleek namelijk formeel niet koosjer en halal te zijn. Maar omdat het wordt geproduceerd op de levensmiddelenlijn van het bedrijf (waarvan alle producten wél een koosjer- en halalverklaring hebben), kreeg North Water toch toestemming om het te gebruiken. “Toen we die horde hadden genomen, konden we in het laboratorium gaan testen of het middel effectief genoeg was”, aldus De Valk.
Dat bleek gelukkig het geval. De volgende uitdaging was om de juiste dosering en het ideale doseerpunt te vinden, zodat het middel optimaal over alle waterstraten wordt verdeeld. “Een flinke zoektocht”, erkent de watertechnoloog. “Vooral omdat we het nog nooit eerder hadden gebruikt. We zijn nog steeds bezig om de werking te optimaliseren. Maar nu al is duidelijk dat het hulpvlokmiddel voor een stabielere bedrijfsvoering zorgt.”

Ook elders toepasbaar?
AVEBE is intussen zeer tevreden. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is enthousiast, net als Lloyds, dat voedselveiligheidscertificaten afgeeft. Het zou dus zomaar kunnen dat deze maatwerkoplossing in de toekomst elders navolging vindt.

Meer weten over ons werk bij Avebe? In de case Avebe leest u hier meer over.

Op de website van North Water vindt u meer informatie over de oppervlaktewater zuivering bij AVEBE.