Innovatie in analysetechniek
Als drinkwaterlaboratorium is WLN betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe innovatieve analysetechnieken, zoals RT-PCR methoden voor microbiologisch onderzoek en non-target screening (NTS) voor de detectie van onbekende organische microverontreinigingen.
Modernste analysetechnieken voor bewaking drinkwater
Als erkend drinkwaterlaboratorium bewaken wij de hoge kwaliteit van het Nederlandse drinkwater. Ons lab is daartoe uitgerust met de modernste analysetechnieken. Wij investeren continu in de ontwikkeling en implementatie van de nieuwste innovaties voor wateronderzoek.
WLN-medewerkers hebben zitting in verschillende (inter)nationale werk- en adviesgroepen op het gebied van wateronderzoek en waterbehandeling. Hierdoor zijn we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op ons vakgebied en werken we mee aan de ontwikkeling van nieuwe analysetechnieken.
RT-PCR methoden
WLN hecht veel waarde aan het toepassen van RT-PCR methoden, gebaseerd op het vaststellen van RNA (genetisch materiaal) in drinkwatermonsters. Deze methoden zijn gevoeliger en sneller dan de in de drinkwaterwetgeving gangbare kweekmethoden.
E. coli bacterie
WLN heeft de basis gelegd voor de RT-PCR methode voor de detectie van de E. coli bacterie in drinkwater. Met deze RT-PCR methode kan de aanwezigheid van één E. coli bacterie per honderd milliliter binnen vier uur worden aangetoond. Dit is een aanzienlijke tijdswinst ten opzichte van de kweektechnieken waarbij dit minimaal 24 uur vergt. In samenwerking met de andere Nederlandse drinkwaterlaboratoria is de PCR methode verder ontwikkeld en geïmplementeerd.
Wettelijke erkenning voor snelle opsporing E. coli èn enterococcen
Al sinds 2018 staat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toe dat de RT-PCR methode voor E. coli toegepast wordt als alternatieve methode voor de kwaliteitsbeoordeling van (drink)watermonsters. Vanaf 29 april 2024 is dit ook voor de RT-PCR methode voor intestinale enterococcen het geval. De wettelijke erkenning van deze wereldwijd unieke snelle RT-PCR methodes biedt grote voordelen voor de drinkwatersector.
Vergroting consumentenveiligheid
Na reparatie van een buisbreuk of lekkage is het soms nodig dat het water direct wordt geleverd, zonder dat al duidelijk is of er ziekteverwekkende bacteriën in het water terecht zijn gekomen. Het drinkwaterbedrijf geeft dan een preventief kookadvies af, maar sommige klanten volgen dit advies niet op. Het is dus belangrijk om een incidentele fecale verontreiniging snel te identificeren.
Nu de RT-PCR methode voor zowel E. coli als intestinale enterococcen wettelijk is erkend, kan de complete controle op fecale indicatorbacteriën aanzienlijk sneller worden uitgevoerd.
Voedingsmiddelenindustrie
Ook in een sector als de voedingsmiddelenindustrie leveren de snelle RT-PCR methoden voordelen op. In de bedrijfsprocessen binnen deze sector komen hygiënische veiligheid en water samen. Het spreekt voor zich dat een snellere goedkeuring van het proceswater na reparaties of andere ingrepen deze bedrijven veel voordelen oplevert.
Non-target screening (NTS)
WLN loopt in Nederland mede voorop bij de toepassing van non-target screening (NTS) voor waterkwaliteitsonderzoek. Deze methodiek is belangrijk voor de detectie van onbekende organische microverontreinigingen.
Non-target screening (NTS)
Wereldwijd neemt de productie van stoffen in hoeveelheden en aantallen steeds verder toe. Een deel van die stoffen, zowel bekende als onbekende, komt uiteindelijk in het milieu terecht. Monitoring van elke afzonderlijke stof is praktisch en financieel niet uitvoerbaar. Door middel van non-target screening kunnen chemische stoffen in water, boven een drempelwaarde, zo compleet mogelijk kwalitatief in beeld worden gebracht. Hiermee wordt het risico dat nieuwe organische microverontreinigingen niet worden opgemerkt beter afgedekt. Voor non-target screening kunnen diverse (complementaire) analytische methoden worden gebruikt zoals GC-MS en LC-HRMS.
NTA 8033
WLN heeft actief bijgedragen aan een nieuwe Nederlandse richtlijn voor non-target screening voor organische stoffen in water, Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8033. Toepassing van deze richtlijn zorgt dat door laboratoria, binnen bepaalde marges, dezelfde kwaliteit wordt geboden en dat de onderlinge resultaten zo goed mogelijk vergelijkbaar zijn.
Analyse PFAS in water
De PFAS problematiek is erg actueel en heeft de afgelopen periode regelmatig het nieuws gehaald. Over de risico’s van deze stoffen wordt in Nederland en op Europees niveau volop gediscussieerd. Ze worden ook genoemd in de nieuwe herziene Europese Drinkwaterrichtlijn (EU Drinking Water Directive).
Begin 2020 is WLN gestart om de bestaande reeks van LC-MS componenten, variërend van bestrijdingsmiddelen tot zoetstoffen, uit te breiden met alle PFAS componenten die in de Europese Drinkwaterrichtlijn worden genoemd. Hiermee kan WLN ook voldoen aan de strenge Nederlandse normen die naar verwachting in de wetgeving worden opgenomen.
Alle 25 PFAS componenten die WLN kan analyseren, zijn te vinden in de parameterlijst op onze website.